Nicanje zuba kod beba

Poseban period za moju bebu

Iako izgleda da se kod nekih beba bol uopšte ne javlja, za druge bebe je nicanje zuba neprijatno, pa čak i bolno.

Beba sa glodalicom

Nicanje zuba je vrlo stresno za roditelje, pogotovo ako se radi o njihovom prvorođenčetu i možda ne znaju što mogu očekivati, kako prepoznati znakove nicanja zuba i kako ublažiti nelagodu koju oseća dete. Simptomi povezani s nicanjem zuba smanjuju se s godinama. Većina znakova može se primetiti tokom nicanja primarnih zuba.

Dijagnoza –nicanje zuba koja se nekada pripisivala bilo kom stanju, danas se odnosi na skup promenljivih znakova i simptima. Teški sistemski simptomi nisu u vezi sa nicanjem zuba i ako ih primetite odvedite dete kod lekara da se postavi tačna dijagnoza i odredi adekvatna terapija. Opservaciona  ispitivanja velikog broja dece uzrasta od 0 do 36 meseci pokazala su da su najčešći simptomi iritacija desni, razdražljivost I balavljenje. 

Ne postoji uzročna povezanost između nicanja zuba i infekcije, groznice ili proliva, već da je većina simptoma nastala tokom nicanja zuba (groznica, povraćanje, proliv, smanjena potreba za tečnošću i kašalj) posledica drugih uzroka, npr. infekcije, koje su vrlo česte u tom uzrastu i koje su se pojavile istovremeno s nicanjem zuba. Po pravilu, izbijanje mlečnih zubi ne bi trebalo biti povezano s jakim bolom kod Vašeg deteta. 

Međutim, novo iskustvo za Vašu bebu i nelagoda uzrokovana otečenim i nadraženim desnima mogu dovesti do veće potrebe nego inače za pažnjom tokom tog perioda u njihovom razvoju. Možete pomoći Vašem detetu tokom ovog posebnog perioda dajući mu puno pažnje i pokazujući mu svoju ljubav. Osim toga, postoji nekoliko načina za ublažavanje bola i nelagode. 

RS_ANA-06-2021_V02_web Datum odobrenja: 09/2021

BERLIN-CHEMIE A.MENARINI DISTRIBUTION D.O.O.
Beograd Đorđa Stanojevića 14 11070 Novi Beograd